Om oss

Simris Alg är ett flerfaldigt prisbelönat innovationsbolag och pionjärer i utvecklingen av mikroalger som ny bioteknologisk plattform för discovery och produktion. Vi räddar hotade marina livsmiljöer genom att utveckla unika råvaror från odlade mikroalger, istället för från fisk och andra havslevande djur. Vår vision är att vara ledstjärna för det goda företagandet. Vi finns i Hammenhög på Österlen, nära solen och havet.

Vår algfarm

The algae farm

Klimatsmart high-tech med naturen som förebild

Algfarmen i Hammenhög består av 2000 kvm växthus där vi odlar våra alger. Vår odling befinner sig i teknikutvecklingens absoluta framkant med cirkulär ekonomi och industriell symbios som självklara principer. Till algfarmen hör också ett toppmodernt laboratorium för att övervaka våra odlingar och bedriva utvecklingsarbete.

Vår odlingsteknik är en typ av vertikalodling i gränslandet mellan bioteknik och ultramodernt precisionsvattenbruk. Odlingen sker med hjälp av algernas naturliga fotosyntes i slutna glasrörssystem, där algerna kontinuerligt cirkulerar i vårt rena saltvatten. Den kontrollerade miljön gör att vi kan odla ämnen med mycket höga krav på renhet och säkerhet.

Odlingen pågår kontinuerligt och algerna skördas med jämna mellanrum genom att algvattnet tappas av och varsamt centrifugeras. Vi använder inga fällningskemikalier, utan skonsam mekanisk teknik som skyddar alla känsliga ämnen för att de ska behålla sin verkan i våra produkter.

Den färska skördade alpastan mals och frystorkas, för att sedan extrahera de värdefulla ämnen vi är ute efter. Extraktionen sker vid lågt tryck och temperatur, och utan de kemiska lösningsmedel som annars är vanliga i industrin. På så viss får vi både en mer miljövänlig process, behåller aktiviteten hos känsliga biomolekyler, och slipper risken för lösningsmedelsrester i våra produkter.

Production process

Vår viktigaste teknologi: Fotosyntes

Vår nyckelteknologi är naturens egen process för att lagra solenergi: fotosyntes. Mikroalger, eller växtplankton, är mikroskopiskt små vattenlevande växter. Precis som landlevande växter växer algerna genom fotosyntes, där koldioxid i luften omvandlas till syre med hjälp av solljus. Samtidigt bildar algerna biomassa (proteiner, polysackarider, fetter) samt omega-3 och andra viktiga ämnen.

Mikroalger bildar basen i havets näringskedja, vilket innebär att många ämnen som är viktiga för människor och djurs hälsa ytterst kommer från dessa alger. De anrikas sedan genom havets näringskedja i högre marina organismer såsom fisk och skaldjur. Många av dessa arter är idag utrotningshotade på grund av utfiskning och förstöring av känsliga marina ekosystem. Inom kosmetika och naturläkemedel finns dessutom en envis tradition att använda exotiska ämnen från sällsynta marina arter, vilket ytterligare bidrar till problemet.

Förutom den ekologiska aspekten innehåller marina råvaror ofta höga halter av kvicksilver, PCB, PFAS och dioxiner, som beror på att våra hav är förorenade med plaster, växtskyddsmedel, och andra miljögifter. Genom att odla mikroalger istället för att gå omvägen via till exempel fisk, hotade hajarter eller krill får man helt växtbaserade alternativ utan miljögifter, som både är säkrare för oss människor men också miljömässigt överlägsna.

Dessutom innebär fotosyntesen att vår odling har positiva klimateffekter, eftersom algerna fångar in koldioxid som istället omvandlas till syre. Detta gör att odling av mikroalger är en nyckelteknologi för en hållbar, biobaserad framtid.

Simris Alg i hammenhög

Vår bakgrund

Simris founders

Från forskning till ledande pionjärer inom algbaserad bioteknik

Företaget Simris Alg grundades 2011 av Fredrika Gullfot, som idag är bolagets VD. Fredrika forskade i bioteknik vid KTH i Stockholm och blev intresserad av mikroalger. Det var ett helt nytt område som började växa fram, där möjligheterna verkade närmast obegränsade att använda alger för nya, miljövänliga produktionsprocesser, bättre produkter och spännande nya ämnen.

Som inbiten ultradistanslöpare tillbringade Fredrika många ensamma timmar under sina långpass ute i naturen, och hennes besatthet av algodling började så småningom mogna till en allt starkare vision. Fredrika bestämde sig för att lämna forskningen efter sin doktorsexamen och starta Simris Alg. Det var helt enkelt en vision som var för bra för att inte göra någonting av.

Simris Algs affärsverksamhet började med flera spännande samarbetsprojekt, där vi visade att algodling kan göra konventionell industriproduktion både grönare och mer lönsam. Parallellt utvecklade vi vår egen odlingsprocess, för att kunna tillverka växtbaserad omega-3 som alternativ till fiskolja och krill. Idag driver vi en toppmodern anläggning i teknikutvecklingens absoluta framkant, och har därmed bidragit till att skriva industrihistoria.

Samma år som Simris grundades anslöt Fredrikas dotter, Daphne Jaeschke, med en färsk mastersexamen i marknadsföring i bagaget. Daphnes vision för Simris var att skapa ett ikoniskt varumärke, för att kunna driva förändring och göra skillnad på riktigt. Vi tror på konsumenters makt att påverka och göra skillnad genom sina val.

Vi har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för vår satsning, och längs vägen vunnit flera priser och utmärkelser för alltifrån entreprenörskap, miljö och vetenskap till varumärke och kommunikation. Vår kärnverksamhet idag är att utveckla och tillverka bioaktiva ämnen från odlade alger, från omega-3-tillskott till nya extrakt för avancerad hudvård och topiska läkemedel. Det är vårt uttalade mål att alla våra produkter ska göra skillnad för både vår hälsa och våra hav.

Blomsterbyn Hammenhög

Vi finns i den lilla byn Hammenhög, i hjärtat av Österlen och Skåne, Sveriges starkaste och mest innovativa region inom lantbruk och livsmedelsproduktion. Här har vi tagit över växthusen i den anrika växtförädlingsanläggning som tidigare tillhörde Hammenhögs Frö, och som en gång i tiden gett upphov till Hammenhögs smeknamn blomsterbyn.

Storbonden Otto J. Olson började odla fröer till foderbeta och gräs här redan på 1800-talet, tack vare det milda och soliga klimatet. Vid anläggningen arbetade som mest 350 anställda med odling av blommor, frön och tulpanlökar. De blomstrande färggranna visningsfälten och årliga tulpanfesterna lockade besökare från hela landet.

Vi är mycket stolta över att få föra vidare den färgstarka odlingstraditionen i Hammenhög med våra egna små vattenblomster. I växthusen finns idag en av världens mest moderna algodlingar. Under turistsäsongen erbjuder vi regelbundet visningar, varmt välkommen att hälsa på och få en blick in i framtiden.

Kontakt

KONTAKT

Allmänna frågor
info@simris.com

Försäljning
sales@simris.com

Media
press@simris.com

Investerare
ir@simris.com

 

ADRESS

Huvudkontor & algfarm
Herrestadsvägen 24A
276 50 Hammenhög
(+46) 414-44 50 50

Org. nr: 556841-9187
Bankgiro: 721-2152
Registrerad för F-skatt

Följ oss

Facebook
Instagram
LinkedIn

Screen Shot 2016-03-18 at 13.32.11